20 jarige bezorgt eten op het verkeerde adres. Hij vind zijn ongelofelijk geluk

Bogdan Popov was slechts 19 jaar toen hij vanuit Rusland verhuisde naar Nederland.

Als een worstelende Erasmusstudent werkte Popov parttime in de cafetaria, bij een kruidenier in de buurt van zijn appartement en bezorgde hij pizza’s om zijn studiekosten en levensonderhoud te betalen. Hij had niet door dat een van deze banen zijn leven voorgoed zou veranderen.

“Om een ​​baan als bezorgingsjongen te krijgen, heb ik mijn eerste auto gekocht. Het was een Hyundai. Het was een erg gekke oude auto en het kostte me $ 1.300. Ik heb het gekocht van een kleine dealer. De auto begon met rem-, motor- en transmissieproblemen. Na een half jaar waren er te veel problemen. Ik heb het vastgehouden voor $ 3.000 en verkocht het voor $ 2.000. ”

In 2011 begonnen vrienden en klasgenoten Lam te vragen om hen te helpen uit te halen en auto’s te kopen. Lam legde uit dat in de Chinese traditie, wanneer iemand je een gunst doet, betaal je de vrijgevigheid door ze uit te eten.

“Steeds meer studenten nodig hebben bij het kopen van auto’s. In 2011 waren te veel klanten en vrienden gevraagd – en ik dacht dat dit een bedrijf zou moeten zijn. Ik vertelde hen in plaats van me eten te kopen, geef me $ 300 voor de autodienst. Mijn bedrijf begon het moment dat ik geld begon met klanten. ‘

Hij begon twee tot drie klanten per week te krijgen. Als zijn klantenkring groeide, bracht Lam zijn eerste partner op om te helpen het bedrijf te beheren en in 2012, zonder buitenfinanciering, begon hij zijn eigen dealer en hield zijn klasgenoten en vrienden uit Hong Kong aan.

Het bedrijf van Lam trad aanvankelijk op als de middelman tussen de klant en de dealers. Zij zouden helpen om namens de klanten te vertalen en te onderhandelen om de beste deals te krijgen en de auto’s te inspecteren om ervoor te zorgen dat ze in goede staat waren. Als bedrijf groeide, ontwikkelde Auto Depot zich tot een volwaardig dealerschap met een breed scala aan auto’s.

Uiteindelijk begon een cyclus – studenten kochten een auto van Lam, maar toen ze terug moesten gaan na afstuderen, zouden ze terug naar Lam gaan om hun auto te verkopen.

Vandaag is de onderneming van Lam gegroeid van twee personen tot 8 voltijdse werknemers en meer dan 50 vrijwilligers. Hij zegt dat hij meer dan 400 auto’s per jaar verkoopt tegen een gemiddelde prijs van $ 30.000. Luxe auto’s in de $ 100.000 bereik en meer dan 20% van zijn verkoop. Een van de duurste auto’s die hij ooit verkocht was een Lamborghini Huracan, die ongeveer 200.000 dollar retourneert.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *